КВУ виявив аномалію у Раді

Станом на 14 травня поточного року у Верховній Раді VIII скликання зареєстровано 125 міжфракційних депутатських об'єднань (МДО)

Як повідомляє Depo.ua з посиланням на Комітет виборців України, така кількість МДО в українському парламенті є аномальною.

Найбільше міжфракційних депутатських об'єднань було створено в 2015 році – 49. У 2018 році з'явилося 12 нових парламентських утворень такого типу.

Зокрема, у середині січня у Раді з'явилося три нових міжфракційних депутатських об'єднання.

У КВУ наголошують, що міжфракційні об'єднання часто створюються із лобістською метою.

Наприклад, це стосується об'єднань, які висловлюють інтереси певних територій (загалом 24 МДО). Серед них: "За Харків! За Слобожанщину!", "Закарпаття", "Рідна Чернігівщина", "За Житомирщину", "За європейську Сумщину", "Миколаївщина", "Одеса".

Крім того, деякі об'єднання організовані за галузевою ознакою. Серед них: "Захистимо вугільну галузь", "Україна – морська держава", "Україна туристична", "За розвиток авіації України", "Україна – космічна держава", "Щодо сприяння розвитку сільських територій".

Також деякі МДО створені задля представлення інтересів партій: "Всеукраїнське об'єднання "Свобода", "УКРОП", "Народний контроль".

Про діяльність абсолютної більшості об'єднань нічого не відомо. Із 12 МДО, створених в 2018 році, в мережі Інтернет є бодай якась інформація про три.

Як зазначив голова КВУ Олексій Кошель, формально міжфракційні об'єднання мали б сприяти вирішенню тематичних проблем через взаємодію депутатів різних політичних сил.

"Це включає спільну розробку законопроектів, проведення публічних заходів, роботу в медіа тощо. Однак на практиці більшість об'єднань є "мертвими" структурами, що створюються з метою піару", – повідомив Кошель.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вибори 2018: Повне оголення

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme